Transportera häst i flygplan
Publicerat den

 
 
Hejsan! Jag undrar om hur det går för hästar att flyga? Hur dom påverkas och om det finns några risker med att transportera hästar med flygplan?
 
Hej!

Det går normalt sett bra att transportera hästar med flyg. Flygbolagen har olika rutiner och regler för vad som gäller vid transport av hästar. Det är givetvis viktigt att hästen är van vid att resa och är van vid bullriga miljöer och liknande, så att den inte blir skrämd.
 
En specifik risk vid långa transporter av häst, vare sig det gäller flyg eller annat transportmedel, är så kallad transportsjuka. Transportsjuka är en speciell typ av lunginflammation som ses efter långa transporter. Det är en allvarlig form av lunginflammation som ibland leder till avlivning, även om hästen behandlas medicinskt under en lång period.

Det är framför allt uppbindning under transport som är problemet. När hästen står med huvudet högt hela tiden hämmas luftvägarnas naturliga förmåga att göra sig av med inandade bakterier och partiklar. Risken för transportsjuka minskar alltså om hästen ges möjlighet att sänka huvudet under vissa perioder.
 
Mvh
Anna Johansson Öhman
Leg.vet, MS, Dipl ACVIM (=amerikansk speciallist i hästens medicinska sjukdomar)

Länk : http://www.hippson.se/fraga-experterna/expert-veterinar/rdsh/hur-paverkas-hasten-av-att-flyga.htm






NAMN
 

MAIL


URL





Spara?